Friday, November 30, 2012

SΑΤ, ΕΜΠ, MIT και σπουδές στην Αμερικη

 under construction




  • Vagelis Mamalakis
    Διονύση θελω τη συμβουλή σου.
    Μου έιχες πει φέτος στο camp ότι είχες μείνει στο εξωτερικό και μιας και είσαι και στο ΕΜΠ θέλω να σε ρωτήσω σχετικά με το πανεπιστήμιο.
    Βασικά, είμαι τρίτη Λυκείου, και προβληματίζομαι αν θα πρέπει, παράλληλα με τις πανελλήνιες να κοιτάξω και για κάποια «καλά» Αμερικάνικα πανεπιστήμια.
    Πως έιναι τα πράγματα στο ΕΜΠ(ειδικά στους Ηλεκτρολόγους); Είσαι ευχαριστημένος από τα μαθήματα και κυρίως το περιβάλλον(συμφοιτητές, καθηγητές); Θα μου το πρότεινες, δεδομένου ότι έχουμε παρόμοια ενδιαφέροντα;
    Οποιαδήποτε συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη.
    Ευχαριστώ προκαταβολικά.
  • Dionysis Zindros
    Γεια σου Βαγγέλη. Αν είσαι στην 3η λυκείου είναι λίγο αργά για να κάνεις SAT και όλα τα υπόλοιπα που χρειάζονται για να πας Αμερική. Να έχεις υπ' όψιν σου πάντως ότι μπορείς αν θες να πας transfer student στο εξωτερικό αφότου κάνεις 1 χρόνο στο ΕΜΠ.
    Πάντως εγώ με το ΕΜΠ και συγκεκριμένα με ΗΜΜΥ είμαι πολύ ευχαριστημένος. Είναι ακριβώς αυτό που θέλω, με τα μαθήματα που μου αρέσουν, καλό επίπεδο καθηγητών και φοιτητών, άριστο εξοπλισμό, όρεξη, γεμάτο ενδιαφέροντες ανθρώπους και πολλές επιλογές στα μαθήματα. Δεν είναι όλα τέλεια (π.χ. καταλήψεις, πολιτικές παρατάξεις, κάποιοι μαθητές και καθηγητές βαριούνται κλπ.), αλλά θεωρώ ότι αξίζει και ότι είναι η καλύτερη σχολή στην Ελλάδα γι' αυτό που σε ενδιαφέρει. Ενδεικτικό είναι ότι σχεδόν όλοι οι μεταλλιούχοι σε ΙΟΙ/ΒΟΙ/ΙΜΟ έρχονται στην ΗΜΜΥ ΕΜΠ.
    Ελπίζω να σε έχουμε του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση σου προτείνω να περάσεις σε εμάς και να δοκιμάσεις για ένα έτος και να δεις την περίπτωση για transfer student σε περίπτωση που θες να πας για 2ο έτος έξω.
  • Vagelis Mamalakis
    Σε ευχαριστώ για τη συμβουλή σου. Θα βάλω τα δυνατά μου να περάσω ΗΜΜΥ.


Συμβουλή για ελληνικά-αμερικάνικα πανεπιστήμια
Inbox

Βαγγέλης Μαμαλάκης baggos12@gmail.com
Nov 28 (2 days ago)

to timaras
Γεια σου Θέμο,
είμαι τρίτη Λυκείου και προβλαματίζομαι για το αν θα πρέπει παράληλα με τις πανελλήνιες να κοιτάξω και κάποια «καλά» Αμερικάνικα πανεπιιστήμια.
Ξέρω από το podcast σου ότι έχεις σπουδασει στο ΕΜΠ και στην Αμερική και την Αγγλία, και δεδομένου ότι έχουμε παρόμοια ενδιαφέροντα θα ήθελα τη συμβουλή σου.

Είναι καλύτερα να κάνω το προπτυχιακό μου στο ΕΜΠ και να κοιτάξω μετά για εξωτερικό όπως έκανες εσύ, ή να προσπαθήσω αν μπορώ να πάω κατευθείαν έξω(*); Ποια ήταν η δικια σου μπειρία από το ΕΜΠ; Είναι καλά τα μαθήματα και το περιβαλλον;

(*) Βασικά το προβλημα έιναι ότι οι αιτήσεις στο εξωβτερικό είναι χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία και διστάζω να στρέψω το ενδιαφέρον μου εκεί.


Οποιαδήποτε συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη.
Ευχαριστώ προκαταβολικα.

Themos Kallos
1:38 PM (6 hours ago)

to me
Έλα Βαγγέλη,

ακαδημαϊκά είναι σίγουρα καλύτερα έξω, κυρίως γιατί μπορείς να αλλάξεις αντικείμενο στην Αμερική ακόμα και στο δεύτερο χρόνο. Οπότε είναι καλύτερα για να βρεις τι σου αρέσει. Από την άλλη σε προπτυχιακό επίπεδο συνήθως δεν καλύπτουν τα δίδακτρα οπότε μιλάμε για ένα κόστος $30-$40Κ το χρόνο για 4 χρόνια.

Το ΕΜΠ ήταν καλό λόγω του ότι μαζεύει καλό κόσμο που ενδιαφέρεται για τα μαθήματα. Από πανεπιστήμια στην Αγγλία το θεωρώ καλύτερο. Βέβαια το περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερο σε σχέση με Αμερική, και επαφίεται σε σένα να ενδιαφερθείς για να μάθεις.

Στα μεταπτυχιακά η διαφορά είναι χαώδης και δεν υπάρχει λόγος να μείνεις στην Ελλάδα αν θες να κάνεις σοβαρή έρευνα.

Αν ήμουν πάλι 18 θα προσπαθούσα να πάω Αμερική από την αρχή αν έβρισκα οικονομικό τρόπο. Αλλά και το ΕΜΠ για το κόστος του (που είναι μόνο τα καθημερινά έξοδα) δεν είναι άσχημο για προπτυχιακά.

Θ.
 
Βαγγέλης Μαμαλάκης baggos12@gmail.com
7:51 PM (0 minutes ago)

to Themos
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ήταν ιδιαίτερα βοηθητική. Ακριβώς λόγω του κόστους συγκλίνω προς το ΕΜΠ. Το θέμα είναι ότι είναι στη μέση και οι πανελλήνιες.

No comments:

Post a Comment