Saturday, May 19, 2012

Βουλή των Εφήβων 2012

Όχι, δυστηχώς δεν κληρώθηκα. Δεν είχα προετοιμαστεί με κανένα τρόπο, ούτε είχα αρχίσει ακόμα φροντιστήριο στην Έκθεση. Αυτά βέβαια δεν είχαν σημασία αφού οι βουλευτές επιλέγονται με κλήρωση...
http://efivoi.gr/

 Γιατί θέλετε να συμμετέχετε στη Βουλή των Εφήβων; (50 λέξεις)
Πιστεύω πως η Βουλή των Εφήβων είναι σαν θεσμός, έχει πολλά να προσφέρει στους συμμετέχοντες μαθητές. Τους δίνει την ευκαιρία να σκεφτούν, να εκφραστούν, να κρίνουν και να κριθούν. Βοηθάει ακόμα σημαντικά στην καλλιέργεια της θετικής στάσης των νέων απέναντι στα "κοινά", κάτι πολύ σημαντικό σήμερα, που Ελλάδα έχει ανάγκη από ικανούς ηγέτες.

 Περί αξιοκρατίας (300 λέξεις)
Ο όρος αξιοκρατία δηλώνει την αρχή σύμφωνα με την οποία η ανάληψη αξιωμάτων και θέσεων εργασίας, η αναγνώριση και η επιβράβευση προσπαθειών, γίνονται με βάση την πραγματική αξία του καθενός, χωρίς να επηρεάζονται από την καταγωγή, την πολιτική ιδεολογία ή την κοινωνική του θέση. Η αξιοκρατία ορθά χαρακτηρίζεται βασικό θεμέλιο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας και ουσιαστικός παράγοντας για την πρόοδο των ατόμων και τη σωστή λειτουργία των κοινωνιών.

Κάθε Έλληνας ωφελείται από ένα αξιοκρατικό κράτος, μια αξιοκρατική κοινωνία. Αναγκάζεται να γίνει δημιουργικός, κυνηγά την ευκαιρία, όχι το βόλεμα. Του δίνεται το κίνητρο να εργασθεί, να μοχθήσει, και τελικά να πετύχει. Μαθαίνει να έχει εμπιστοσύνη στις προσωπικές του δυνάμεις και διαμορφώνει τις φιλοδοξίες του, και αγωνίζεται για να τις πραγματοποιήσει με βάση τις δυνάμεις αυτές. Παράλληλα, οδηγείται στην αυτογνωσία και στην επίγνωση των πραγματικών αδυναμιών, αλλά και των ικανοτήτων του τις οποίες επιστρατεύει για την επίτευξη των στόχων του. Τελικά, η αξιοκρατία οδηγεί στη συναισθηματική ικανοποίηση του, εφόσον δικαιώνεται απέναντι στον εαυτό του και αναγνωρίζεται από την κοινωνία, ανάλογα με τις προσπάθειες που κατέβαλε.

Και η κοινωνία όμως έχει σοβαρούς λόγους να επιδιώκει την αξιοκρατία. Μέσω αυτής αναπτύσσεται η ευγενής άμιλλα μεταξύ των μελών της. Εξασφαλίζεται η κοινωνική ισορροπία και η δικαιοσύνη, ενώ, παράλληλα, μειώνονται οι κοινωνικές και ταξικές ανισότητες. Τοποθετούνται στις θέσεις εργασίας οι άξιοι και ικανοί πολίτες, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εύρυθμη λειτουργία της πολιτείας. Τέλος δημιουργούνται πρότυπα ήθους και εργατικότητας, τα οποία με τη σειρά τους εμπνέουν τους νέους.

Από τα παραπάνω γίνεται προφανές το πόσο θα βοηθούσε την Ελλάδα η πιο αξιοκρατική οργάνωση της κοινωνίας. Η παραγωγικοί εργαζόμενοι, προσελκύουν τους υποψήφιους επενδυτές να δημιουργούν νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασία στη χώρα μας.

Είναι τόσο σημαντική η αξιοκρατία, που κατά την άποψη μου, δικαιολογεί κάποιες άδικες ίσως επιπτώσεις προκειμένου να εφαρμοστεί στην εντελώς αναξιοκρατική Ελλάδα. Σίγουρα όμως δεν μπορούμε να αφήνουμε τους ικανότατους νέους μας άνεργους μόνο και μόνο για να αποφύγουμε το "ξεβόλεμα" των αντιπαραγωγικών δημοσίων υπαλλήλων.

No comments:

Post a Comment